Széchenyi 2020

Kérdések és válaszok

A talajcsavaros alap megoldás új technológia vagy használták már régebben is?

Válasz: A talajcsavarokat régóta használják már épületek alapozásához, de eddig lakóházak esetében inkább a beton alap volt az elterjedtebb. A technológia kiforrott és a statikai tervek elkészítésével kellő stabilitást biztosít a háznak.

Milyen engedélyek kellenek a ház megépítéséhez?

Válasz: A ház megépítésénél figyelembe kell venni az építési jogszabályokat és a Helyi építési szabályokat (HÉSZ). Ez utóbbi miatt településenként külön meg kell vizsgálni az előírásokat és a lehetőségeket. Ezen információk beszerzése az első fontos lépés.

Bármilyen talajra megoldás a talajcsavar? Miből készül és mekkora?

Válasz: Talaj típustól függetlenül alkalmazható az eljárás. Keményebb, sziklás terület esetén előfúrás szükséges, de a csavarok behajtása ezt követően nem okoz problémát. A csavarok rozsdamentes acélból készülnek különböző méretben ( Noah háznál használt csavar 3.5 m hosszú).

A ház belső kialakítása mennyire van „kőbe vésve”, gondolok itt esetleg szoba helyett gardrób szoba kialakítására?

Válasz: a ház alaprajza, illetve a falak helyzete a sorozatgyártás miatt egyedileg nem nagyon variálhatók, ugyanakkor a szoba funkciója bármi lehet. A szülői nappaliban egyébként kialakításra került egy gardrób rész.

.. mivel nem látok sem padlást, sem „pince” lehetőséget, szükség lenne tároló helyiség(ek) kialakítására, ha nem is a házon belül, mondjuk egy különálló garázsépület részeként. Ennek a kivitelezését is tudják vállalni?

Válasz: Igen, tudjuk vállalni a ház kivitelezésénél felmerülő, házon kívüli egyedi igények teljesítését … amennyiben azok ugyancsak a fenntartható, „zöld” megoldások valamelyikét jelenti és amennyiben elfogadja a majdani, kiegészítő plusz kivitelezési költséget.

Nem találtam információt arra nézve, hogy maga a ház milyen hőszigetelésű anyagokból és nyílászárókból építkezik. Evvel kapcsolatban tudnának némi adalékkal szolgálni?

Válasz : A Noah Ház előre gyártott, korszerű rétegrendű panelekből épül, amelyek hő technikai paraméterei megfelelnek – jobbak - a 2021-ben érvénybe lépő kötelező előírásoknak (külső falak 0,20 W/m2K, Tető: 0,14 W/m2K ). Külső nyílászárok: fa szerkezetű, 3 rétegű üvegezéssel készülő termékek kerülnek beépítésre (1.00 W/m2K). Hőszigetelés a panelekben: cellulóz kitöltés, kívül farost alapú táblás hőszigetelés.

Nem utolsó sorban természetesen az ár kérdése is felmerül, mibe kerül a ház komplett kivitelezése?

Válasz: A komplett, kulcsrakész ház bekerülési költsége nagyságrendileg azonos egy minőségileg megépített hagyományos építésű ház árával, amelyik ugyanúgy tartalmazza például a napelemeket, víz és szennyvíz tisztító gépészeti elemeket, szanitereket, nyílászárókat stb. Erről inkább személyesen kellene beszéljünk, mert sok minden kiegészítő információt tudnunk kell, ami a leendő lakók egyedi igénye.

Milyen méretű házak lesznek?

Válasz: A kereskedelmi forgalomba kerülő első ház típus a 130m2 lakótér + 48m2 terasz nagyságú épület lesz. A gyártmányfejlesztése a napokban fejeződik be, ami pontosítja, kicsit módosítja majd az alaprajzot, de nem lényegi értelemben. Az év vége felé elérhető lesz a másik két változat is : 100m2 és 160m2 lakóterületű ház.

Mennyire típus ház, milyen egyedi megoldásokat lehet érvényesíteni?

Válasz: A belső kialakításnál a design burkolati elemek egy része (pl. ajtó és szekrény elemek), egyes fal burkolati elemek változtathatók lesznek egy megadott határig, ez természetesen a megrendelő igénye, egyénisége szerint.

Érdeklődnék, milyen módon lehetne megtekinteni a prototípust?

A teszt ház megtekintését jelenleg csak azok számára tudjuk biztosítani, akik beregisztráltak oldalunkra, megadták, hogy mikor szeretnének építkezni és melyik Noah Házet tervezik megépíteni. Az így elérhető érdeklődőket levélben értesítjük a lehetőségről. Időközben folyamatosan fejlesztjük az oldalunkat, hogy minél több iformációt megoszthassunk.

És hozzávetőleg mennyi lehet az összköltsége Vas megyében felállítani egy ilyen házat?

Válasz: A ház bekerülési ára tartalmazza majd a szállítási költségeket is, amelyet a gyártól való távolság alapján számolunk ki.

Milyen határidővel kivitelezhető a kulcsrakész ház?

Válasz: A ház kulcsrakész kivitelezése akár 40 nap alatt lehetséges. A talajcsavarok behajtása max 2 nap, a panelek és tetőszerkeszet összeszerelése, azaz a szerkezetkész állapot elérése további 4-5 nap. Ezt követően kezdjük el a további belső és külső munkálatokat,

A közeli jövőben feleségemmel szeretnénk, a most vásárolt Balaton-felvidéki telkünkre egy házat vagy kis nyaralót terveztetni és építtetni. Felkeltette érdeklődésünket az Önök által tervezett ház. A design-ja még nem kristályosodott ki bennünk, azonban közelebb áll hozzánk a paraszti, mediterrán, rusztikus stílus és az azokban felhasznált anyagok (tégla, fa, kő) melegsége, otthonossága. A minimál kissé idegen számunkra.A környezet viszont kikényszeríti és persze rendkívül előnyös is, hogy energiatakarékos legyen és az is tetszik az Önök tervezésében, hogy mobil.Lehetne a kettőt ötvözni?

Válasz: A ház belső stílusa részben a megrendelők kérése alapján kerül kialakításra. A burkolatok színe és anyaga választható lesz, csakúgy mint a falak színe. A bútorokkal kiegészítve így ötvözhetőnek tűnik a két stílus. Munkatársaink segítenek majd a részletek egyeztetésében.

Lehetne ebből pl. egy kisebb méretűt gyártani, nyaralónak?

Válasz: Terveink szerint év vége felé kerül forgalmazásba a Noah 1.0 típusú házunk, ami a 100m2 lakótér + 40m2 terasz nagyságú lesz. Ez lesz a kisebb modell. 100m2-nél kisebb házat a gépészet hely igénye miatt nem tudunk építeni.

Például a tervezett wc vízzel vagy anélkül működik, milyen típust használnak?

Válasz:A WC-k víz öblítésűek lesznek. Szürke vízet használunk az öblítéshez, ami a zuhanyzó, mosdó és mosógép által egyszer már felhasznált vízének tisztítása után kerül vissza a rendszerbe.

Az összegyűjtött esővizet milyen módon/formában tárolják?

Válasz: Az esővizet a ház padlószintje alatti tárolóban, zárt tartályban gyűjtjük és felhasználás előtt tisztítjuk. A túlfolyó biztosítja, hogy a víz szintje nem emelkedik egy meghatározott, maximális szint fölé.

Mennyi napelemet használnak, hány kw-os a rendszer?

Válasz: A ház tetejére szerelt napelemek biztosítják a ház működéséhez és egy 4-5 fős család életéhez szükséges elektromos áramot. A napelemek száma a tervezett igénybevételtől függ és korlátozott mértékben bővíthető is, attól függően például, hogy milyen elektromos berendezéseket terveznek működtetni a bent lakók, avagy elektromos autó töltése is cél-e.

Milyen a ház hőszigetelése?

A ház hőszigetelése már most megfelel a 2021-ben életbe lépő hő technikai előírásoknak, amelyek kritériumként szabják meg például a 0,24 W/m2K értéket a homlokzati falak esetében.