KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

A talajcsavaros alap megoldás új technológia vagy használták már régebben is?

Válasz: A talajcsavarokat régóta használják már épületek alapozásához, de eddig lakóházak esetében inkább a beton alap volt az elterjedtebb. A technológia kiforrott és a statikai tervek elkészítésével kellő stabilitást biztosít a háznak.

Milyen engedélyek kellenek a ház megépítéséhez?

Válasz: A ház megépítésénél figyelembe kell venni az építési jogszabályokat és a Helyi építési szabályokat (HÉSZ). Ez utóbbi miatt településenként külön meg kell vizsgálni az előírásokat és a lehetőségeket. Ezen információk beszerzése az első fontos lépés.

Bármilyen talajra megoldás a talajcsavar? Miből készül és mekkora?

Válasz: Talaj típustól függetlenül alkalmazható az eljárás. Keményebb, sziklás terület esetén előfúrás szükséges, de a csavarok behajtása ezt követően nem okoz problémát. A csavarok rozsdamentes acélból készülnek különböző méretben (a Noah háznál használt csavar 3.5 m hosszú).

A ház belső kialakítása mennyire van „kőbe vésve”, gondolok itt esetleg szoba helyett gardrób szoba kialakítására?

Válasz: a ház alaprajza, illetve a falak helyzete a sorozatgyártás miatt egyedileg nem nagyon variálhatók, ugyanakkor a szoba funkciója bármi lehet. A szülői nappaliban egyébként kialakításra került egy gardrób rész.

.. mivel nem látok sem padlást, sem „pince” lehetőséget, szükség lenne tároló helyiség(ek) kialakítására, ha nem is a házon belül, mondjuk egy különálló garázsépület részeként. Ennek a kivitelezését is tudják vállalni?

Válasz: Igen, tudjuk vállalni a ház kivitelezésénél felmerülő, házon kívüli egyedi igények teljesítését … amennyiben azok ugyancsak a fenntartható, „zöld” megoldások valamelyikét jelenti és amennyiben elfogadja a majdani, kiegészítő plusz kivitelezési költséget.

Nem találtam információt arra nézve, hogy maga a ház milyen hőszigetelésű anyagokból és nyílászárókból építkezik. Evvel kapcsolatban tudnának némi adalékkal szolgálni?

Válasz : A Noah Ház előre gyártott, korszerű rétegrendű panelekből épül, amelyek hő technikai paraméterei megfelelnek – jobbak - a 2021-ben érvénybe lépő kötelező előírásoknak (külső falak 0,20 W/m2K, Tető: 0,14 W/m2K ). Külső nyílászárok: fa szerkezetű, 3 rétegű üvegezéssel készülő termékek kerülnek beépítésre (1.00 W/m2K). Hőszigetelés a panelekben: cellulóz kitöltés, kívül farost alapú táblás hőszigetelés.

Nem utolsó sorban természetesen az ár kérdése is felmerül, mibe kerül a ház komplett kivitelezése?

Válasz: A komplett, kulcsrakész ház bekerülési költsége nagyságrendileg azonos egy minőségileg megépített hagyományos építésű ház árával, amelyik ugyanúgy tartalmazza például a napelemeket, víz és szennyvíz tisztító gépészeti elemeket, szanitereket, nyílászárókat stb. Erről inkább személyesen kellene beszéljünk, mert sok minden kiegészítő információt tudnunk kell, ami a leendő lakók egyedi igénye.

Milyen méretű házak lesznek?

Válasz: Kereskedelmi forgalomban jelenleg a Noah 1.0 típusú (100 m2 lakótér + 40 m2 terasz) és a Noah 1.3 (130 m2 lakótér + 48m2 terasz) típusú családi házak vásárolhatók meg kulcsrakész vagy szerkezetkész állapotban. Terveink szerint a későbbiekben további méretű és típusú Noah Házakat is építeni fogunk.

Mennyire típus ház, milyen egyedi megoldásokat lehet érvényesíteni?

Válasz: A belső kialakításnál a design burkolati elemek egy része (pl. ajtó és szekrény elemek), egyes fal burkolati elemek változtathatók lesznek egy megadott határig, ez természetesen a megrendelő igénye, egyénisége szerint.

Érdeklődnék, milyen módon lehetne megtekinteni egy elkészült Noah Házat?

Az elkészült Noah házak megtekintését jelenleg csak azok számára tudjuk biztosítani, akik beregisztráltak oldalunkra és megadták, hogy mikor szeretnének építkezni és melyik Noah Házet tervezik megépíteni. Az így elérhető érdeklődőket levélben értesítjük a lehetőségről. Időközben folyamatosan fejlesztjük az oldalunkat, hogy minél több információt megoszthassunk az érdeklődőkkel.

És hozzávetőleg mennyi lehet az összköltsége Vas megyében felállítani egy ilyen házat?

Válasz: A ház bekerülési ára tartalmazza majd a szállítási költségeket is, amelyet a gyártól való távolság alapján számolunk ki.

Milyen határidővel kivitelezhető a kulcsrakész ház?

Válasz: A ház kulcsrakész kivitelezése akár 40 nap alatt lehetséges, de konkrét vállalási határidőt az aktuális kivitelezési kapacitás függvényében tudunk mondani. A talajcsavarok behajtása max 2 nap, a panelek és tetőszerkeszet összeszerelése, azaz a szerkezetkész állapot elérése további 4-5 nap. Ezt követően kezdjük el a további belső és külső munkálatokat.

A közeli jövőben feleségemmel szeretnénk, a most vásárolt Balaton-felvidéki telkünkre egy házat vagy kis nyaralót terveztetni és építtetni. Felkeltette érdeklődésünket az Önök által tervezett ház. A design-ja még nem kristályosodott ki bennünk, azonban közelebb áll hozzánk a paraszti, mediterrán, rusztikus stílus és az azokban felhasznált anyagok (tégla, fa, kő) melegsége, otthonossága. A minimál kissé idegen számunkra.A környezet viszont kikényszeríti és persze rendkívül előnyös is, hogy energiatakarékos legyen és az is tetszik az Önök tervezésében, hogy mobil.Lehetne a kettőt ötvözni?

Válasz: A ház belső stílusa részben a megrendelők kérése alapján kerül kialakításra. A burkolatok színe és anyaga választható lesz, csakúgy mint a falak színe. A bútorokkal kiegészítve így ötvözhetőnek tűnik a két stílus. Munkatársaink segítenek majd a részletek egyeztetésében.

Lehetne ebből pl. egy kisebb méretűt gyártani, nyaralónak?

Válasz: Jelenleg a legkisebb méretű házunk a Noah 1.0 típus, amely 100m2 lakótér + 40m2 terasz nagyságú. 100m2-nél kisebb házat a gépészet hely igénye miatt nem tudunk építeni.

Például a tervezett wc vízzel vagy anélkül működik, milyen típust használnak?

Válasz:A WC-k víz öblítésűek lesznek. Szürke vízet használunk az öblítéshez, ami a zuhanyzó, mosdó és mosógép által egyszer már felhasznált vízének tisztítása után kerül vissza a rendszerbe.

Az összegyűjtött esővizet milyen módon/formában tárolják?

Válasz: Az esővizet a ház padlószintje alatti tárolóban, zárt tartályban gyűjtjük és felhasználás előtt tisztítjuk. A túlfolyó biztosítja, hogy a víz szintje nem emelkedik egy meghatározott, maximális szint fölé.

Mennyi napelemet használnak, hány kw-os a rendszer?

Válasz: A ház tetejére szerelt napelemek biztosítják a ház működéséhez és egy 4-5 fős család életéhez szükséges elektromos áramot. A napelemek száma a tervezett igénybevételtől függ és korlátozott mértékben bővíthető is, attól függően például, hogy milyen elektromos berendezéseket terveznek működtetni a bent lakók, avagy elektromos autó töltése is cél-e.

Milyen a ház hőszigetelése?

A ház hőszigetelése már most megfelel a 2021-ben életbe lépő hő technikai előírásoknak, amelyek kritériumként szabják meg például a 0,24 W/m2K értéket a homlokzati falak esetében.