Földkerülő vitorlás-expedíción született az ötlet.

Szabadon, természetesen, fenntarthatóan – az ingatlanpiacon!

A NOAH House-projekt egy egyedülálló magyar találmány. Az ötlet egy földkerülő, öko-tudatos vitorlás expedíción született. Az ötletgazda Blaskovich Ákos társával, Csák Attilával arra vállalkozott, hogy „Nyolcvan liter alatt a Föld körül” projektje kapcsán felhívja a figyelmet a megújuló és természeti erőforrások fontosságára.

Az expedíció után pár évvel, 2016-ban Blaskovich Ákos és Geszti László együtt valósították meg a teljesen önfenntartó, rezsimentes, talajcsavarokra telepíthető, fa tartó és vázszerkezetű lakóház ötletét. Fém alapanyagként mindösszesen az az acélgerenda van a tartószerkezetben, amely a talajcsavarokat összekötő felfekvő elem. Ez az úgynevezett „I-gerenda”. A többi elem mind újrahasznosítható fa alapanyagból készül.

A magyar ötletgazdák céljai között szerepel, hogy részben válaszokat találjanak a bolygót érő környezeti kihívásokra, a globális klímaváltozás jelentette problémákra. Ezen problémák többek között a Földön lakó népesség ökológiai lábnyomának egyre növekvő mérete, a felmelegedés, a természeti katasztrófák sűrűsödése az elmúlt három évtizedben. Nem csoda tehát, hogy a kifejlesztett lakóépület ellenáll számos környezeti katasztrófának, így a földrengésnek, árvizeknek, szélviharoknak. Az épület stabilitását az egyedi tervezés, a különleges fa vázszerkezet és a talajcsavarok együttesen biztosítják.

A NOAH ház a benne lakók számára magas minőségű életteret nyújt. Az új építésű ház teljesen önfenntartó, közművektől független, rezsimentes megoldást kínál a várhatóan tovább emelkedő energiaárakra, a vízkészletek végességéből fakadó árnövekedésre. A magyar találmány stabilan biztosítja egy négy – öt tagból álló család számára a megfelelő mennyiségű áramot, ivóvizet, fűtést. További előnye, hogy a talajcsavaros alapozásnak köszönhetően bármilyen talajtípusra telepíthető, bármelyik évszakban, adott esetben elbontva, áttelepítve semmilyen ökológiai lábnyomot nem hagy maga után.

Az építkezés

A NOAH ház beköltözésre kész negyven, azaz 40 nap alatt. Nem kell ecsetelnünk, ez a mai magyar ingatlanpiaci környezetben milyen kiszámítható, stresszmentes építkezési folyamatot jelent a ház leendő lakói számára. Amellett, hogy egy teljesen átlátható, véghatáridővel rendelkező, újrahasznosított anyagokat felhasználó építkezési folyamat valósul meg, a transzparencia abban is megnyilvánul a leendő tulajdonos irányába, hogy bármikor megtekintheti az elemek gyártási folyamatát. Így az építkezés folyamatának alappillére a bizalom is.

A NOAH ház mint magyar találmány negyven nap alatt történő felépítése már jelentős piaci lehetőség az újépítésű ingatlanra vágyók számára. Ezen opció választása esetében a költségek nem magasabbak, mint egy hagyományos családi ház felépítése esetében, míg az öko-tudatos, passzív házakkal szemben mintegy 40 százalékos kivitelezési árelőnnyel bír. Hasznos lakóterületét tekintve jelenleg egy 130 m² lakótér + 48 m2 terasz nagyságú épület lesz rendelhető. Év végére ígérik a 100m2 lakótér + 30m2 terasz, illetve 160 m² lakótér+60m2 terasz nagyságú modelleket.