Műszaki leírás

HÁTTÉR:

A modern építészet történelmében évtizedek óta folynak kísérletek olyan önfenntartó házak megalkotására, melyek közművek nélkül, önállóan is képesek egy biztonságos és jövőt álló életteret nyújtani családok részére.

A Noah House alapötlete egy földkerülő öko-tudatos vitorlás expedíción született - „80 liter alatt a Föld körül”. A ház feltalálója és útitársa arra vállalkozott, hogy csak megújuló és természetes energiaforrást használva hajózzák körbe a Földet. A hajó maga egy sziget a nagy tengeren, a túlélés szigete, olyan, mint Noé bárkája.

Innen ered a Noah House elnevezés.

Ha a hajón működött, miért ne működne a szárazföldön?

NOAH GLOBAL KFT.:

A NOAH Global Kft. profilja megújuló energiaforrásokat hasznosító és tároló, könnyűszerkezetes, önfenntartó családi házak kulcsrakész vagy szerkezetkész értékesítése.

A házak tervezésekor a mérnökök törekedtek az ökológiai lábnyomok minimalizálására, így leginkább természetes anyagokat használtak és beton alap helyett a házak talajcsavarokon állnak, míg a fenntartáshoz szükséges energiát megújuló erőforrásokból állítják elő.

 

NOAH HOUSE:

ÉPÜLET:

Gyorsan telepíthető talajcsavarokon, a talajszint felett álló, a kor követelményeinek megfelelő esztétikájú, egyedi dizájnnal tervezett robosztus szerkezet, mely olyan extrém időjárási körülményeknek is könnyen ellenáll, mint a Richter skála szerinti 7. fokozatú földrengés vagy akár folyamatos 100-120 km/h szélnyomás.

Az épület újrahasznosítható és anyagokból épül fel. A gyártó cég által minősített rétegrendek, illetve épületszerkezetek, mint falpanelek, tetőpanelek, födémpanelek, válaszfalpanelek, üzemi gyártásban készülnek, melyet a gyártó a helyszínen szerel össze.

A Noah House olyan épület, melynek építése során felesleges anyagfelhasználás nem történik.

NAPENERGIA:

A tetőn elhelyezett korszerű napelemes rendszer állítja elő a ház üzemeltetéséhez szükséges elektromos energiát. Az alapfelszereltségben, a ház fűtése, szellőztetése, a melegvíz előállítása, valamint a világítás és a háztartási berendezések működtetése kizárólag megújuló energiával történik. A rendszer igény szerint bővíthető, ha szeretnénk elektromos autót tölteni vagy egyéb extra fogyasztó kerül beépítésre.

VÍZELLÁTÁS:

A NOAH HOUSE esővizet gyűjt, kezel és tisztít a felhasználás előtt, gondoskodik egy 4-5 fős család használati és ivóvíz ellátásáról. A tetőről összegyűjtött esővizet beépített tározókba gyűjtik, majd tisztítják. A ház alatti gépészeti térben található víztartály még a legaszályosabb időszakban is elegendő vízmennyiséget képes elraktározni. A WC-k öblítése tisztított szürkevízzel történik, ezáltal csökken közel felére az átlagos víz felhasználás.

ALKALMAZOTT ANYAGOK, SZERKEZETEK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK

AZ ÉPÜLET ISMERTETÉSE
Az épület egy alapvetően funkcionalista épület. Meghatározó eleme a déli tájolás, mint ahogyan a déli tájolás nem volt ismeretlen, sőt, szinte alapvető telepítési modell mindig is. Amíg a falvakban a napsütötte udvar volt a meghatározó szempont, addig a tervezett épület esetében a napsütötte lakóterek, mint étkező-nappali –konyha, szülői háló és szoba. A lehetőleg kiaknázható maximális fény beeresztése alapvető szempont. A nyári túlmelegedés miatt ugyanakkor a túlnyúló (3,0 méter!) terasztető adja a védelmet a nap ellen, melynek sugarai így nem érik el az üvegezett déli oldalfalat.

LAKÓRÉSZ:
Épület külső megfogalmazás: Az épület viszonylag zárt az északi oldalon, a bejárati zónára tevődik csak hangsúly. Az épület keleti és nyugati oldala is viszonylag zártabb a déli oldal felé kapnak csak nyitást, ahol már a terasszal érintkeznek a helyiségek. A déli oldal pedig a szerkezeti lehetőségekhez képest viszonylag teljesen nyitott, jobban üvegezett oldalt kapott. A ház déli oldalán részben futó terasz kapcsolat alakult ki.

GÉPÉSZETI RÉSZ:
Az épület alsó része nem elhanyagolható módon a gépészeti tér tömege. A gépészeti tér rejti magában a két, egyenként cca 15 m3 –es esővíztartályt, a víz tisztító berendezéseket, szennyvíz kezelő egységeket, meleg víztartályt, és egyéb gépészeti berendezéseket.
A gépészeti tér méretének meghatározásakor elsődleges szempont volt az, hogy legalább 30m3 esővíz tárolására alkalmas tartályoknak adjon helyet. Ugyanakkor végül a szennyvízkezelő egység magassági mérete határozta meg a gépészeti tér és így az egész épület magasságát. Mivel az épületet „beásni” nem lehet, alapvető cél volt a minél kisebb tömeg meghatározása a kötelezően betartandó méreteket figyelembe véve.

AZ ÉPÜLET EGYSÉGE:
A lakótér és a gépészeti tér nem különül el burkolattal, vagy szerkezeti sík ugrásokkal.

 

Szerkezetépítés, építészet:

ALAPOZÁS:

A ház alapozása, talajcsavarokkal megoldott, melyeknek számát és méretét a teherhordó talaj tulajdonságai alapján határozzuk meg. A talajcsavarokat két irányban merevítjük a fejükre rögzített acél gerenda vázzal, mely alkalmas a födémpanelek fogadására.

TEHERHORDÓ SZERKEZETEK:

A határoló és elválasztó falazatok előre gyártott favázas panelek, melyeknek a teherhordás mellett merevítő szerepük is van. A tárcsaszerűen működő panelekben, a főbb teherátadási pontokon erősített keresztmetszetű oszlopok kerülnek beépítésre, valamint a vízszintes terheket ferde rudak veszik fel, melyek a panelek lemez borításával együtt biztosítják a szerkezet merevségét. Az alsó gépészeti szinten a paneles szerkezetek mellett rétegragasztott fa-rácsszerkezet gondoskodik a terhek felvételéről és az épület merevítéséről. Az üzemben készített panelek, a magyar szabványokra megfelelő minősítéssel rendelkeznek.

FALAZATOK:
A külső térelhatároló, teherhordó falak – előre gyártott favázas panelek – 35 cm vtg. rétegesen hőszigetelt szerkezet. A belső teherhordó – előre gyártott favázas panelek – un. középfőfal 33 cm vtg. és a válaszfalak 15 cm vtg. hő és hangszigetelt réteges szerkezetek. A falak a lakótér felől tűzgátló gipszkarton borítást kapnak.

FÖDÉM, ALJZAT:
Az alsó gépészeti szint födémszerkezete – előre gyártott favázas panelek – 33 cm vtg. hőszigetelt szerkezet, mely a külső oldalon megfelelő talajpára elleni védelmet kap, a földszinti födém 28 cm vtg. részben hőszigetelt szerkezet, melyen 6-7 cm lépéshang szigetelésen egy száraz technológiás gipszrost padló (un. szárazesztrich) készül, ami alkalmas különböző burkolatok fogadására. A padlás födém, mely a felső gépészeti teret választja el a lakótértől 19 cm vtg. hő és hangszigetelt szerkezet. A padlás födém alsó síkján szerelt álmennyezet készül tűzgátló gipszkarton borítással.

FEDÉLSZERKEZETEK:
Az épület hossztengelyével párhuzamos nyeregtető – előre gyártott favázas panelek – 44 cm vtg. hőszigetelt szerkezet. A nappali-étkező-konyha, dolgozó és szülői háló fölött közvetlenül a tető panel határolja a teret, melynek alsó síkján egy a tető vonalát követő, szerelt gipszkarton borítás kerül kialakításra. A terasz felett 3 m, míg a bejárat felőli oldalon 1 m a tető túlnyúlás, amely a szarufák felett hajópadló borítást kap.

TETŐFEDÉS:
A tetőre egységesen nagyelemes profilozott fémlemez fedés kerül. A lemeztáblákat 5/5 cm lécezésre rögzítjük színazonos csavarokkal. A lécezést 8 cm magas ellenlécre rögzítjük, mely alá páraáteresztő tetőfólia kerül elhelyezésre.

BÁDOGOS SZERKEZETEK:
A tető bádogos munkái és a homlokzati lefolyócsövek a tető borítással harmonizáló színű bevonatos fémlemezből készülnek. A homlokzati műanyag nyílászárókhoz kapcsolódó párkányok hasonlóan porszórt lemezből készülnek.

VÍZSZIGETELÉSEK:
Mivel a legalsó födém nem érintkezik közvetlenül a talajjal, ezért itt intenzív talajpára elleni szigetelés készül. A fürdőszobák padlóburkolata alatt és a fürdőkádak, valamint a zuhanyozók melletti oldalfalon a falicsempék alatt 2 m magasságig speciális kent szigetelés készül két rétegben, amely megakadályozza a burkolat felületre érkező vizek fugák közötti átszivárgását az alsóbb rétegekbe.

HŐSZIGETELÉSEK:
A gyártó cellulóz vagy farost alapú hőszigeteléssel tölti fel a fal, tető, valamint födém paneleket teljes vastagságában, illetve a külső falakat vakolható fagyapot táblával zárja a külső oldal felől. A felhasznált szigetelőanyagok minősítéssel rendelkeznek, környezetbarátak és újrahasznosíthatók. A szigetelő lemezek vastagsága hőtechnikai számítás eredménye, így az összes szerkezet megfelel az érvényes hőtechnikai szabvány előírásainak.

KÜLSŐ NYÍLÁSZÁRÓK:
A homlokzati ablakok és erkélyajtók korszerű műanyag profilrendszerből készülnek, hő technikailag méretezetten, hőszigetelő háromrétegű üvegezéssel (5 légkamrás szerkezet, 3 rétegű 4LOW-E-12Argon-4-12Argon-4LOW-E, fokozottan hőszigetelő üveg (Ug= 0,7 W/m2K), gáztöltéssel, résszellőzéssel, hibás működés elleni védelemmel ellátva.

ÁRNYÉKOLÁS:
A homlokzati nyílászáróknál a falszerkezetben kialakításra kerül a rejtett árnyékolás beépítéséhez szükséges hely, így egyedi igény esetén lehetőség van az árnyékolók beépítésére.

LAKATOS SZERKEZETEK, KORLÁTOK:
Az erkély-, és loggia korlátok időjárásálló acélszerkezetből készülnek porszórt kivitelben.

 

ÉPÜLETGÉPÉSZET

CSATORNÁZÁS:
Az épület egészében szennyvízvezeték rendszer készül, a lakószinten aknákban, a gépészeti szinten a mennyezet alatt szabadon szerelve. Az épületen belül a szennyvíz és a csapadékvíz külön rendszert képez. A szennyvizet egy tanúsítvánnyal rendelkező biológiai ülepítő és tisztító berendezés gyűjti és tisztítja. A keletkező szennyvíz gravitációs úton egy gyűjtőtartályba, majd különböző szűrőkön keresztül a WC öblítéshez használt tartályba kerül. A víz keringtetését egy célra beépített házi vízmű biztosítja. A vizes berendezési tárgyak mindegyike önálló bűzzárral rendelkezik. A felesleges, tisztított szennyvíz a közüzemi csatornahálózatra csatlakozva távozik a rendszerből. Az üledéket 2-3 évente kell eltávolítani az ülepitő tartályból. A fürdőszobákban padlóösszefolyó nem készül.

VÍZELLÁTÁS:
A ház a tetőre hulló csapadékot a gépészeti térben található kettő tartályba gyűjti. Az átlagos éves csapadékmennyiség KSH adatai alapján Magyarországon az elmúlt tíz évben: 600 mm. A tetőről így várhatóan 85,44 m3/év esővíz gyűjthető.

Tapasztalati adatok alapján egy 4 tagú család havi vízfogyasztása átlagos felhasználás mellett 4-5 m3, azaz évente 50-60 m3. A tartályok túlfolyóval vannak ellátva, melyek a szabadba engedik a felesleges csapadékot elszikkasztásra. A tartályokba lejutni szükség esetén a hálószoba 1, ill. hálószoba 3 gardróbszekrényének alján keresztül lehet. A tartályokból egy házi vízmű szolgáltatja vizet, amelyet egy tanúsítvánnyal rendelkező víztisztító berendezés és további szűrők tisztítanak, és állítják elő az ivóvizet.

A házi vízművet a padlótól elszeparált gumi bölcsőre helyezzük és hangszigeteljük. A hálózati melegvíz előállítása a kettő fürdőszobában egy Ariston Velis Evo Wifi 100 EU Elektromos vízmelegítő, a konyhában egy VAILLANT miniVED elektromos átfolyós vízmelegítő segítségével történik. A ház amennyiben szükséges, rendelkezik közmű csatlakozással is. A hálózati víz a konyhában egy golyóscsap segítségével nyitható-zárható, a házi vízmű után, a nyomásszabályzó es víztisztító előtt csatlakozik a rendszerbe. A rendszer feltölthetőséget és üríthetőségét és szerelhetőséget a megfelelő helyeken elhelyezett golyóscsapok biztosítják. A gépészeti csővezetékek megfogásánál gumibetétes bilincseket kell alkalmazni, horganyzott kivitelben, rezgéscsillapitó gumibetétekkel. A faláttöréseknél 2 mérettel nagyobb védőcsövet kell alkalmazni. Az alapvezetékeknél cső kompenzátorok elhelyezése szükséges, amivel biztosítható a hőtágulás felvétele. A kompenzátorok előtt fix csőmegfogás, utána csúszó csőmegfogás szükséges.

 

ELEKTROMOSSÁG:

ERŐSÁRAMÚ RENDSZER:
A lakásokban rendelkezésre álló mért csatlakozás 3x32A. Az épület energiaellátását 35 db 330 W-os polikristályos napelem rendszer adja. A napelemek által termelt egyenáramot 1 db Solax X3-100 inverter alakítja át váltóárammá, amely ezt követően alkalmas a közcélú elektromos hálózatban történő továbbításra, vagy akár helyi felhasználásra is. Az inverter a közcélú elektromos hálózattal szinkronban működik, amennyiben a közcélú elektromos hálózaton üzemszünet következik be, az inverter megszakítja az energia betáplálást a hálózatba, ezzel megelőzve az egyes villamos berendezések túlterhelődését vagy meghibásodását.

A napelemek tartós rögzítésére alumínium tartószerkezet, saválló A2-es anyagok kerülnek felhasználásra. Lapos tetőre történő rögzítéskor a kiemelő keretek biztonságos rögzítésére súlyozott betonkockás megoldást használunk, mely a kockák alatt elhelyezett (tető típushoz igazított) alátétlemezekkel kiegészülve garantálják, hogy a tetőszerkezet áttörése nélkül megfelelően rögzítve legyen a rendszer. Ez a megoldás garantálja azt is, hogy semmiféle beázás nem fog jelentkezni a napelemes rendszer miatt.

A napelemek és az elektromos hálózat védelméről túlfeszültség elleni védelmet biztosító elektromos berendezések gondoskodnak. Ezek garantálják az elektromos hálózat IEC 603647-712 szerinti védelmét.

A napelemeket a DC oldalon a „string-box"-al és az inverterrel dupla szigetelésű szolár kábelek kötik össze, amelyek rendelkeznek a szükséges TÜV érintésvédelmi tanúsítványokkal. Hatályos szabályozásnak megfelelően (OTSZ) táv vezérelt tűzvédelmi leválasztó kapcsolók kerülnek elhelyezésre, abban az esetben.

A teljes elektromos hálózat falban vagy aljzatba szerelt védőcsövekbe húzott rézvezetékekkel készül, megfelelő biztonsági földeléssel. Az előszóbában 2 db, a nappaliban 10 db, a gyerek szobákban 6 db, a fő hálószobába 8 db, a dolgozó szobába 7 db, a konyhában min. 2 db a pult felett és pult alatt, a fürdőben 2 db általános használatú, a mosókonyhában 4 db dugalj kerül kialakításra, valamint két kiállás nagy fogyasztó, mosógép és szárítógép részére. A konyhában ezen kívül még külön dugalj készül a hűtőgépnek, a sütőnek és a páraelszívó részére, valamint 1 db dugalj a pult alatt is kialakításra kerül a mosogatógépnek. A lakások világítótestei nem tartoznak a lakások alapfelszereltségébe, természetesen a hozzájuk tartozó vezetékezés elkészül. A vevők által beépítésre kerülő elektromos tűzhelyek részére egyfázisú csatlakozási lehetőség lesz biztosítva. Az erkélyeken műanyag burás védett lámpatesteket telepítünk. Az erkélyen 4 db dugalj kerül kialakításra. Minden helyiség közepén csillárhely vagy mennyezetbe süllyesztett spotnak kiállás, étkező felett mennyezeti kiállás, konyha felső szekrényébe LED csíknak kikábelezve, trafó és LED nélkül.

 

BELSŐ KIALAKÍTÁS VÉGLEGESÍTÉSE

Beruházó döntésétől és hozzájárulásától függően vevő jogosult – műszakilag kivitelezhető – változtatásokra a belső kialakítás tekintetében, Beruházó által meghatározott határidőig, azon túl erre nincs lehetőség, mert az építkezés folyamatát gátolná, határidőcsúszásokat okozhatna. Beruházó nem köteles minden módosítási igényt teljesíteni. Bonyolult a tervtől jelentősen eltérő belsőépítészeti kialakítások elkészítését Beruházónak nem kötelessége vállalni. A Vevőnek nincs lehetősége saját beszerzésű anyagokat, illetve termékeket, a kivitelezés során saját kivitelezővel beépíttetni.

A Vevőknek térítés ellenében lehetőségük van a saját tulajdonrészük kialakítását érintő változtatásra, amely:
Nem érintheti az épület külső megjelenését és szerkezeti rendszerét.
Nem jelent minőségi visszalépést az épület műszaki paraméterei és megjelenése szempontjából.
Nem érintik a projekt megvalósításának időütemtervét, és az azzal kapcsolatos szerződéseket, megállapodásokat és jogokat.

Megjegyzés: Bármely változtatás végrehajtása csak beruházó hozzájárulásával és a többletköltség befizetése után történhet.